نیازهای غذایی کودکان در سنین ۷ تا ۱۱ سالگی


نیازهای غذایی کودکان در سنین ۷ تا ۱۱ سالگی
نیاز بدن کودکان به انرژی ( کالری) در این سنین، به طور متوسط حدود ۲۸۰۰ کالری در ۲۴ ساعت یعنی شبیه افراد بالغ می باشد، به طوری که در سنین ۷ تا ۸ سالگی کمی کمتر و در سنین ۹ تا ۱۰ سالگی کمی بیشتر از افراد بالغ به کالری نیاز دارند. هر چه سن کودکان بیشتر می شود، نیاز آنها به مواد غذایی افزایش می یابد، از طرفی نیاز دختران به کالری کمتر از پسران است.
چربی:
در این سنین چربی غذای کودکان باید حدود ۳۰ درصد تمام کالری مورد نیاز بدن آنها را تشکیل دهد. حداکثر ۱۰ درصد آن، چربی اشباع شده (چربیهای نامناسب) مانند چربی گوشت ها، کره و روغنهای جامد و بقیه از چربی اشباع نشده (چربیهای خوب مانند روغنهای گیاهی مایع مثل روغن زیتون، آفتاب گردان، کنجد و ذرت باشد.
کودکان در این سنین دوست دارند غذای شیرین و چرب بخورند. مخصوصا اگر در آنها مغزها یا آجیل به کار رفته باشد، مانند شکلات، شیرینی های خامه ای، بستنی و غیره. این نوع غذاهای چرب و شیرین گرچه خوشمزه و مطبوع کودک است، ولی جایگزین غذای اصلی کودک می شود و موجب افزایش وزن و چاقی او می گردد.
مادر برای تهیه غذای خانواده، باید از روغن های خوب و مناسب (چربیهای اشباع نشده) که در حرارت اطاق مایع هستند، استفاده نماید. از روغنهایی که در دمای معمولی جامد می باشند (چربیهای اشباع شده) مانند چربی گوشت ها، خامه، کره و روغنهای جامد، کمتر استفاده کند.
چربی گوشت ماهی مناسب و خوب است، ولی پوست مرغ و ماهی دارای چربی نامناسب (چربی اشباع شده می باشد. حدود ۶۰ درصد چربی موجود در شیر و لبنیات از نوع نامناسب (چربی اشباع شده) است. جگر، قلوه و کله پاچه دارای مقادیر زیادی کلسترول هستند که خوردن آنها سبب افزایش کلسترول خون کودک می گردد.
بنابراین برای تهیه غذای کودکان، باید
1- از گوشت مرغ و ماهی بدون پوست استفاده نمائید
۔ غذا را به صورت آب پز یا به شکل کباب تهیه نمائید و کمتر با روغن سرخ کنید ٣. اگر غذا سرخ می شود، از مقدار کمی روغن، آن هم روغن مایع و حرارت کم استفاده کنید
۴- به جای شیر و لبنیات معمولی، از انواع کم چربی آن استفاده نمائید
مواد پروتئینی:
کودکان در سنین ۷ تا ۱۱ سالگی به مواد پروتئینی نیاز دارند که باید شامل پروتئین های حیوانی ( گوشت ها، تخم مرغ، شیر و لبنیات) و پروتئین های گیاهی (غلات، حبوبات، آجیل ها، سبزی های برگ سبز دار و …)، هر دو باشد. به طوری که در مجموع حدود ۱۵ درصد کالری مورد نیاز بدن کودک از مواد پروتئینی تامین شود
میوه ها و سبزیها:
نیازهای غذایی کودکان در سنین ۷ تا ۱۱ سالگی ،در این سنین باید میوه ها و سبزی ها در غذای کودکان گنجانده شود. از این طریق کودک هم به ویتامین های موجود در سبزیجات و میوجات دسترسی پیدا می کند و هم به علت وجود فیبر ( مواد هضم نشدنی) در آنها، دچار یبوست نمی گردد.
کلسیم:
در سنین ۷ تا ۱۱ سالگی، کودکان جهش رشدی دارند، بنابراین باید مقدار کافی کلسیم در رژیم غذایی آنها وجود داشته باشد. منبع اصلی کلسیم، شیر و لبنیات است که باید در رژیم غذایی کودک گنجانده شود تا نیاز بدن، مخصوصا کلسیم مورد نیاز استخوانها تأمین گردد.
در این سنین خوردن غذاهای میان وعده ای بسیار مهم است. زیرا مصرف تنها سه نوبت غذا (صبح و ظهر و شب) برای کودکی که در حال رشد و فعالیت جسمی و مغزی است، کافی نیست و همان طور که ذکر شد بدن او نیاز به همه مواد غذایی، مخصوصا گلوکز در تمام ساعات شبانه روز دارد که باید در جریان خون کودک وجود داشته باشد. بنابراین غذای میان وعده ای سالم و کافی باید در اختیار کودکان دبستانی قرار داده شود تا انها بتوانند در فاصله وعده های غذایی اصلی، از میان وعده ها هم استفاده کنند.
کودکان در این سنین به خوردن غذای بیرون از خانه، در دگه ها و رستورانها و غذاهایی مانند ساندویچ، همبرگر، پیتزا … تمایل دارند. این نوع غذاها ممکن است از نظر ترکیب و روش پخت، سالم و بهداشتی نباشند. بنابراین پدر و مادر باید سعی کنند غذاهای مطبوع و دلخواه کودک را خود در منزل تهیه نمایند و در اختیار او قرار دهند. سعی کنند غذاخوردن بیرون از خانه، به حداکثر یکی دو نوبت در هفته محدود شود. هرم غذایی ۶ راهنمای خوبی برای تغذیه کودکان در این سنین می باشد. هرم غذایی مشخص می کند کودک در این سنین به چه مواد غذایی و چه مقدار نیاز دارد. این هرم همچنین نشان می دهد که غذای کودک باید از همه گروههای غذایی تهیه گردد.
دیدگاهتان را بنویسید