علت کاهش و توقف وزن کودکم چیست؟


علت کاهش و توقف وزن کودکم چیست؟ ، وزن کودکان ممکن است در دوران شیرخواری (سال اول تولد) و یا در دوران کودکی، کمتر از مقدار طبیعی اضافه شود یا اضافه شدن وزن آنها متوقف شود و یا حتی وزن خود را از دست بدهند.
برای کاهش و توقف وزن، دو علت عمده وجود دارد:
الف – ابتلا به بیماری ها و ناهنجاری ها
ب ۔ عوامل تغذیه ای که علت اصلی را تشکیل می دهند.
الف – علل کاهش اشتها و توقف وزن کودک
بعضی از کودکان به علت ابتلا به بیماری هایی مانند عفونت های ریه و دستگاه تنفس، بیماری های گوارشی ( اسهال و استفراغ)، عفونت های ادراری و عفونت های دیگر، برای مدتی نمی توانند غذای مورد نیاز خود را بخورند و در نتیجه وزن طبیعی به دست نمی آورند یا وزنشان را از دست می دهند. در این موارد، پس از درمان بیماری، کودک وزن از دست رفته را مجددا اضافه نموده و به حالت طبیعی برمی گردد.
بعضی از کودکان به علت ناهنجاریهایی مانند شکاف کام، ممکن است نتوانند کاملا به پستان مادر مک بزنند یا مک زدن آنها ضعیف باشد و در نتیجه شیر کافی یا غذای کافی نخورند و وزن آنها اضافه نگردد.
کودک ممکن است دچار ناهنجاری یا بیماری دستگاه ادراری ( کلیه ها، حالبها و مثانه) باشد و دچار عفونت کلیه گردد و در نتیجه شیر و غذای کافی نخورد.
کودک ممکن است دچار اختلال در آنزیم های روده باشد و شیر و غذا را نتواند هضم و جذب نماید و وزن او اضافه نگردد.
اگر کودک دچار ناهنجاری قلب باشد، چون اکسیژن کافی به تمام بدن او نمی رسد، وزن کودک به طور طبیعی اضافه نمی گردد، در حالی که شیر مادر کافی است وغذای کافی نیز به او عرضه میگردد.
بعضی از کودکان ممکن است دچار مشکل بلع باشند و نتوانند به طور طبیعی غذا را ببلعند
اگر کودک دچار بزرگی لوزه ها و نسج آدنوئید (لوزه سوم) باشد و دچار عفونت های مکرر گردد، وزن او اضافه نخواهد شد.
در تمام حالات فوق، پدر و مادر باید کودک را نزد پزشک متخصص برده و پزشک با گرفتن شرح حال و معاینات کامل و آزمایش های ضروری، به علت بیماری و مشکل کودک پی برده و درمان را آغاز نماید تا کودک به رشد طبیعی خود ادامه دهد.
ب – علل تغذیه ای
وزن کودکان، مخصوصا در سال اول و دوم تولد، ممکن است کمتر از حد طبیعی اضافه شود یا اضافه شدن وزن آنها متوقف شود، یا وزن خود را از دست بدهند. بیشتر این کودکان، مشکل تغذیه ای دارند که علل آن عبارت است از:
1. نا آگاهی پدر و مادر و اطرافیان از نیاز غذایی کودک در سنین مختلف
در شش ماه اول تولد، اگر شیر مادر کافی باشد. در هر ماه بین ۶۰۰ تا ۹۰۰ گرم یا بیشتر به وزن کودک اضافه می شود. در این صورت رشد جسمی و مغزی کودک طبیعی خواهد بود. ولی در شش ماه دوم، اگر کودک فقط شیر مادر بخورد، چون از یک طرف به علت رشد سریع بدن ، کودک به پروتئین و کالری بیشتری نیاز دارد. و از طرفی نیز مقدار و حجم شیر مادر کم می شود. و کیفیت شیر نیز تغییر می یابد ( مقدار پروتئین شیر مادر کم می شود، یعنی از 3 گرم درصد به 1/5 تا ۲ درصد و حتی کمتر می رسد، بنابراین رشد نخواهد کرد و وزن او اضافه نخواهد شد و حتی ممکن است وزن او کم شود.
علت کاهش و توقف وزن کودکم چیست؟ شاید این سوال بسیاری از مادران باشد، پس دانستن این نکته برای مادران الزامی است که شیر مادر در شش ماه اول تولد برای کودک کافی است ولی در شش ماه دوم تولد کافی نیست و باید غذای تکمیلی را شروع نمایند. اگر شیر مادر کم شده است و وزن کودک هم اضافه نمی شود، باید به کودک شیر خشک داده شود تا وزن طبیعی به دست آورد.
بعضی از مادران از رشد کودک در سال دوم تولد و نیازهای غذایی کودک در این سنين، آگاهی و آشنایی ندارند. و غذای کامل و کافی از نظر مقدار پروتئین و کالری در اختیار کودک قرار نمی دهند. به طور مثال ممکن است مادر برای کودک ۱۵ تا ۱۸ ماهه ، فقط هر یکی دو ساعت پستان خود را در دهان کودک بگذارد. در چنین شرایطی چون شیر مادر برای کودک ۱۵ تا ۱۸ ماهه کافی نیست، کودک دچار سوء تغذیه می گردد و وزن او نیز اضافه نمی شود.
2.ارتباط عاطفی با مادر
بعضی از مادران در هنگام شیر و غذا دادن به کودک، رابطه عاطفی با او برقرار نمی کنند. با او حرف نمی زنند و به دوست داشتن و نداشتن غذا توسط کودک توجهی ندارند. آن ها نمی دانند که کودک رنگ، بو و طعم غذایی را که می خواهند به او بدهند، دوست دارد یا نه؟ و حتی هر روز یک نوع غذای تکراری به او ارائه می دهند. در این موارد، چون کودک غذا را دوست ندارد. کم می خورد و در نتیجه وزن او اضافه نخواهد شد و رشد نخواهد کرد. بعضی از کودکان در هنگام غذا خوردن احتیاج دارند که همراه غذا مایعات مانند شیر اضافی یا آب بخورند. اگر کودک چنین تمایلی دارد باید به او مایعات بدهند تا غذایش را بطور کامل بخورد. در غیر این صورت کمتر غذا می خورد و رشد نخواهد کرد.
3. عدم درک صحیح رفتار کودک
بعضی از مادران بسیار عصبی هستند و از کودک خود انتظارات زیادی دارند. از کودک دو ساله خود توقع و انتظار دارند همانند بزرگسالان سه نوبت صبح، ظهر و شب) غذا بخورد و در خلال ۱۰ تا ۱۵ دقیقه نیز غذایش را تمام کند. در حالی که کودک دو ساله نیاز دارد که پس از کمی دویدن و بازی کردن چند قاشق غذا بخورد. سپس به بازی و فعالیت خود ادامه دهد و هر دو تا سه ساعت، دوباره غذا می خواهد . اگر چنین شرایطی برای کودک به وجود نیاید کودک کمتر غذا می خورد و وزن او اضافه نخواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید