آزمایش مهارتهای کلامی


تأخیر در رشد گفتاری کودک
نباید تأخیر در رشد گفتاری را با تأخیر در یادگرفتن صحبت کردن بهطور قابلفهم اشتباه کرد.
تأخیر در رشد گفتاری به معنی تأخیر در شروع بیان کلمات بامعنی بهصورت تکی و پسازآن کنار هم گذاشتن دو یا سه کلمه بامعنی است. تکلم بهصورت قابلفهم پدیدهای است که بهتدریج ظاهر میشود و نقایص کلامی خفیف در کودکان خردسال بسیار شایع است.
علل عقبماندگی گفتاری شایعترین شکل گفتار نامفهوم، نوک زبانی صحبت کردن است. این مرحلهای است که بسیاری از اطفال هنگامیکه شروع به صحبت کردن میکنند، آن را طی میکنند. علت آن، بیرون زدن زبان از بین دندانها در زمان تلفظ حرف «س» است و تقریباً همیشه بدون درمان از بین میرود، ولی شما میتوانید با متوجه ساختن کودک نسبت به زبانش و حرکات آن با دادن غذاهایی به او که نیاز به لیسیدن پا مکیدن دارند، به فرزند خود کمک کنید دچار این نقیصه نشود.
شایعترین علت تأخیر در گفتار
احتمالاً شایعترین علت تأخیر در رشد گفتاری عبارت است از صحبت نکردن با کودک، آواز نخواندن برای او. و بازی نکردن با او.
همه کودکان به طور طبیعی تمایل دارند در فعالیتهای بزرگترها شرکت کنند و اگر شما زیاد با کودکتان حرف بزنید، تمایل بسیار زیادی برای شرکت در گفتگو با شما خواهد داشت. اینیکی از بهترین راه های تسریع رشد گفتاری است. قبل از اینکه از تأخیر رشد گفتاری کودکتان نگران شوید، از شوهر و اعضای خانوادهتان بپرسید با چه سرعتی شروع به حرف زدن کردهاند، زیرا غالباً تأخیر در رشد گفتاری علت موروثی دارد.
به یاد داشته باشید که دخترها معمولاً زودتر از پسرها صحبت میکنند و دوزبانه بودن سبب تأخير گفتار نمیگردد.
علتهای گوناگونی در تأخیر گفتار وجود دارد
کودکانی که دیر زبان باز میکنند بهطورکلی در خانوادههایی زندگی میکنند که در آنها بیثباتی عاطفی بیشتر، میل به کمالگرایی افزونتر، والدینی که فعالیتها و استقلال کودک را محدود میکنند، و تقریباً همیشه نوعی حمایت گری مفرط دیده میشود.
این نوع خانواده مولد سردرگمی و تنش است. نارضایتی و انتقاد والدین نیز میتواند سبب عقب افتادن رشد گفتاری شود و نیز خیلی وقتها با تولد یک کودک جدید، گفتار کودک با اشکال مواجه میشود.
حتی اگر فرزندان دیگری هم دارید برای یاددادن حرف زدن به کودکتان به آنها تکیه نکنید. کودک حرف زدن را بیشتر از والدین خود میآموزد تا برادرها و خواهرهای بزرگتر. هر یک از والدین میتواند بهوسیله حرف زدن با کودک و خواندن برای او کمک مؤثری به رشد گفتاری وی بنماید.
کم شنوایی میتواند منجر به تأخیر در رشد گفتاری شود اگر کودک ناشنوا باشد حرف زدن را یاد نمیگیرد. لکنت زبان، جز در موارد بسیار شدید، در رشد گفتاری اشکالی ایجاد نمیکند. سوء رفتار با کودک تقریباً همیشه رشد گفتاری را به تعویق میاندازد.
برخی از مراحل مهم در اوایل رشد زبان
محققین ۵۷ مرحله مهم رشد زبان را در طول ۳ سال اول زندگی کودکان تعیین کردهاند . دلیل انتخاب این مراحل، اهمیت آنها بهعنوان شاخصهایی برای رشد زبانشناختی است. اصطلاح زبان به هر نوع سیستم ذخیرهسازی با تبادل اطلاعات اطلاق میگردد. بنابراین نهتنها گفتار، بلکه گوش دادن، درک مطلب، و ارتباط برقرار کردن با شیوههای بشری مانند لبخند زدن، یا شناختن اشخاصی یا اشیاء آشنا را نیز در برمیگیرد. حتی شاید تقلید با انجام اطوار و اشارات نیز جزئی از پدیدههای زبانی باشد.
فهرست مراحل مهم رشد زبان
این فهرست عمدتاً به دلیل اینکه بتوان علل شنیداری، بصری، و کلامی عقبماندگی زبانی را از هم تشخیص داد، به سه بخش تقسیمشده است: بیانگری شنیداری صداهای اولیهای که کودک از خود درمیآورد. نام بردن اشيا، و غیره، گیرندگی شنیداری پاسخ به صداها، کلمات و فرمانها، و غیره و بصری.ممکن است برخی از کودکان نتوانند کلمات را بهدرستی ادا کنند ولی درک شنیداری و مهارتهای ارتباط بصری آنها طبیعی باشد. از سوی دیگر ممکن است یک کودک ناشنوا به علت اختلال در درک شنیداری دچار تأخیر گفتاری باشد، ولی مهارتهای برقراری ارتباط بصری او طبیعی باشد.
آزمونهای کودکی
به همین دلیل آزمونها بهصورتی طراحیشدهاند که بتوان جنبههای مختلف تأخیر زبانی را از هم تفکیک کرد. به یاد داشته باشید که سنین ذکرشده حد متوسط هستند، بنابراین کودک شما ممکن است هر یک از مهارتها را زودتر یا دیرتر از زمان گفتهشده فراگیرد و هیچوقت این اتفاق دقیقاً در زمان گفتهشده رخ نخواهد داد.
نتایج آزمونها کودکی که بهطورکلی هیچ صدایی درنمیآورد باید موجب نگرانی شود و ممکن است به چندین نوع آزمایش ازجمله آزمونهای شنوایی نیاز داشته باشد. اگر کودک شما در چند ماه اول بیصداست، بهمحض اینکه متوجه موضوع شدید به پزشک یا مرکز بهداشت مراجعه کنید. زمانی که کودک اولین کلمه را ادا میکند. اهمیت اساسی دارد، ولی محدوده طبیعی این زمان بسیار گسترده است. اگر کودک شما در دوسالگی یک کلمه بامعنی میگوید.
درصورتیکه بهتدریج کلمات دیگری نیز بیان کند، احتمالاً جای نگرانی نیست. از سوی دیگر اگر کودک شما در 2/5 سالگی صدا درمیآورد ولی هنوز کلمهای ادا نمیکند. بایستی به پزشک یا مرکز گفتاردرمانی مراجعه کنید
الگوهای گفتاری کودکانه مثل نوک زبانی صحبت کردن بالکنت زبان مختصر تا چهارسالگی قابلقبول است، ولی در مورد نامفهوم بودن گفتار اگر دوام يابد و چشمگیر باشد بایستی به کارشناس گفتاردرمانی مراجعه کرد
مراحل اولیه مهم در رشد زبانی با ارائه سن متوسط برحسب ماه
بیانگری شنیداری
به آهستگی صدا درمیآورد 3/2
در پاسخ به شما صدا درمیآورد 2/6
میخندد 4/0
حباب تولید می کند 7/3
هجاهای تکی را زیر لب زمزمه می کند (داداد ادا) 10/0
زمزمه چند هجایی 10/8
ماما بابا می گوید ولی نه در جای درست 10/1
ماما بابا با کاربرد صحیح 14/0
اولین کلمه غیر از ماما بابا 17/0
چهار تا شش کلمه مختلف تا دو یا چند نیاز را به زبان می آورد 20/8
جملات دو کلمه ای 23/2
50 کلمه جداگانه با بیشتر 25/6
هر نوع استفاده از من یا تو 28/8
از حروف اضافه استفاده می کند گفتگوهای کوتاهی انجام می دهد 34/2
ناه و کاربرد دو شیء را می گوید 34/4
استفاده درست از ضمير من 36
گیرندگی شنیداری
نسبت به صدا واکنش نشان می دهد 1/0
در جهت صدا به طرفین می چرخد 2/9
برخی صداها را می شناسد 3/1
با صدای زنگ به طرفین می چرخد 8/2
با صدای زنگ به طرفین و سپس به پایین می چرخد 10/1
فرمانهایی را که با حرکات بیان می شوند اجرا می کند 36/0
بصری
لبخند می زند 1/5
و پدر و مادر را می شناسد 2/9
اشياء را می شناسد 2/9
به حالات چهره پاسخ می دهد 4/7
ردیابی با چشم 4/7
هنگام ترسیدن پلک می زند 4/9
بازیهایی را که با اطوار و اشارات همراه اند تقلید می کند9/1
بازیهایی را که با اطوار و اشارات همراهاند شروع می کند 12/0
به اشياء دلخواه اشاره می کند 17/0
دیدگاهتان را بنویسید